Εάν μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας αποφασίσετε τελικά την κρυοσυντήρηση των ωαρίων σας, θα πρέπει να υποβληθείτε σε σειρά εξετάσεων, ώστε να αποκλειστούν τυχόν λοιμώδεις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του ιού HIV και της ηπατίτιδας B και C. Ακολουθεί η τυπική διαδικασία της υπογραφής των όρων της φύλαξης του γενετικού σας υλικού.
Το επόμενο βήμα είναι η συλλογή των ωαρίων. Θα πρέπει να υποβληθείτε σε ωοθηκική διέγερση, με σκοπό να αναπτυχθούν πολλαπλά ωοθυλάκια, στα οποία θα ωριμάσουν τα ωάρια. Όταν αυτά θα είναι έτοιμα για συλλογή, ο γιατρός σας θα προχωρήσει στην ωοληψία, μια σύντομη διαδικασία που γίνεται υπό μέθη.
Ακολουθεί η κατάψυξη των ωαρίων με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης (υαλοποίησης) και η αποθήκευσή τους σε υγρό άζωτο στους -196 °C. Η μέθοδος της υαλοποίησης, που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως, έχει αυξήσει σημαντικά την επιβίωση των ωαρίων κι έτσι από τεχνικής άποψης, τα ωάρια μπορούν να διατηρηθούν για απεριόριστο χρόνο. Ωστόσο με βάση το νόμο, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν έως την ηλικία των 50 ετών της γυναίκας.
Όποια χρονική στιγμή αποφασίσετε να κάνετε χρήση των ωαρίων σας, με σκοπό την εγκυμοσύνη, τα ωάριά σας θα αποψυχθούν και θα προχωρήσετε στα υπόλοιπα βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν κάποια από τα έμβρυα (γονιμοποιημένα ωάρια) δεν χρησιμοποιηθούν για εμβρυομεταφορά, μπορούν να καταψυχθούν και πάλι με την ίδια μέθοδο, για μελλοντική χρήση ή για επανάληψη της προσπάθειας.