Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πρόκειται για μια ιατρική πράξη, η οποία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει ένα ζευγάρι να ξεπεράσει προβλήματα γονιμότητας, τα οποία εμποδίζουν τη σύλληψη και δυσχαιρένουν την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • την ωοθηκική διέγερση
  • τη λήψη ωαρίων
  • τη λήψη σπέρματος
  • τη γονιμοποίηση
  • την παρακολούθηση της εξέλιξης των εμβρύων
  • την εμβρυομεταφορά
  • την υποστήριξη του ενδομητρίου

Ένας πλήρης κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθούν περισσότεροι από ένας κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, από τις ωοθήκες της γυναίκας συλλέγονται τα ωάρια και γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου. Στη συνέχεια, τα γονιμοποιημένα ωάρια (έμβρυα) παραμένουν στο εργαστήριο για δύο έως πέντε ημέρες και στη συνέχεια επιλέγονται τα καλύτερα και μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας.

Σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχουν ιατρικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την ασφαλή κύηση (π.χ. σοβαρές καρδιοπάθειες) ή παρουσιάζεται παθολογία της μήτρας, μπορεί να ζητηθεί και η συμβολή “παρένθετης μητέρας”, δηλαδή μιας γυναίκας, στη μήτρα της οποίας εμφυτεύεται και αναπτύσσεται το έμβρυο μέχρι τη γέννησή του.

Οι πιθανότητες να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό με τη χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτώνται πάντα από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία της γυναίκας και τα αιτία υπογονιμότητας.

Ο γιατρός σας μαζί με τους εμβρυολόγους θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πλήρως τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τους πιθανούς κινδύνους και τα ρεαλιστικά ποσοστά επιτυχίας ώστε να είστε πλήρως ενήμεροι για τη διαδικασία, πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την προσπάθεια.

Πριν προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση


Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί την τελευταία λύση για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, καθώς εσείς και ο/η σύντροφός σας θα μπορούσατε να δοκιμάσετε λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές μεθόδους, πριν καταλήξετε σ' αυτήν.

Στις λύσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • φαρμακευτική αγωγή για τη βελτίωση της παραγωγής ωαρίων (ωοθυλακιορρηξίας) που ακολουθείται από επαφή

  • ενδομήτρια σπερματέγχυση, μια διαδικασία με την οποία το σπέρμα τοποθετείται επεξεργασμένο-ενεργοποιημένο την κατάλληλη στιγμή απευθείας στη μήτρα της γυναίκας

Πότε να προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση


Η εξωσωματική γονιμοποίηση προτείνεται από το γιατρό σας, αν τηρούνται συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια.

Προβλήματα που εμποδίζουν τη γονιμότητα και οδηγούν σε επιλογή αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης μπορεί να είναι:

  • Ανατομικές ανωμαλίες ή απόφραξη των σαλπίγγων. Οι ανατομικές ανωμαλίες των σαλπίγγων ή η απόφραξή τους, καθιστά δύσκολη τη μεταφορά και γονιμοποίηση ενός ωαρίου ή τη σωστή τοποθέτηση και εμφύτευση του εμβρύου (γονιμοποιημένου ωαρίου) στη μήτρα.

  • Ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση δυσχεραίνει τη διαδικασία της σύλληψης, καθώς αφ΄ ενός μεν οι ανατομικές ανωμαλίες (π.χ. συμφύσεις, κύστεις κ.τ.λ.) μεταξύ των σαλπίγγων και των υπόλοιπων οργάνων της πυέλου καθηλώνουν και  αποφράσσουν τις σάλπιγγες, αφ' ετέρου δε υπάρχει τοξική δράση στα γεννητικά κύτταρα και ως επακόλουθω στην ποιότητά τους.

  • Διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας. Εάν η ωοθυλακιορρηξία δεν συμβαίνει τακτικά, αρκετοί γεννητικοί κύκλοι δεν είναι γόνιμοι καθώς δεν απελευθερώνεται ωάριο.

  • Ινομυώματα της μήτρας. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στα τοιχώματα της μήτρας και συναντώνται συχνά σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Τα ινομυώματα μπορούν να παρεμποδίσουν την καλή εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου και να δυσχεραίνουν την επίτευξη εγκυμοσύνης.

  • Προηγούμενη τεχνική μόνιμης αντισύλληψης ή απολίνωση σαλπίγγων. Αν είχατε προχωρήσει σε απολίνωση ή σε κάποια άλλη μόνιμη μέθοδο παρεμπόδισης της σύλληψης και αλλάξατε γνώμη, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι η λύση.

  • Βλάβη στην παραγωγή ή τη λειτουργικότητα του σπέρματος. Η κακή ποιότητα, ποσότητα ή και κινητικότητα του σπέρματος, ή ακόμα και οι ανωμαλίες στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, μπορεί να παρεμποδίζουν τη γονιμοποίηση. Εάν εντοπιστούν παρόμοιες δυσκολίες ο σύντροφός σας μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθεί έναν ειδικό ουρολόγο-ανδρολόγο, ώστε να αντιμετωπισθούν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο συγκεκριμένα προβλήματα. 

  • Ανεξήγητη στειρότητα. Ανεξήγητη στειρότητα ονομάζεται η περίπτωση κατά την οποία αφού εξαντληθούν οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, δεν έχει εντοπιστεί συγκεκριμένη αιτία υπογονιμότητας, κάτι που συμβαίνει στο 10% περίπου των ζευγαριών.

  • Γενετικές Διαταραχές. Εάν κάποιος από τους δύο πάσχει ή είναι φορέας κάποιας γενετικής διαταραχής, που υπάρχει κίνδυνος να μεταβιβαστεί στο παιδί, τότε μπορεί να είστε υποψήφιοι για προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, μια διαδικασία, που συμπληρώνει έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, τα έμβρυα τα οποία σχηματίζονται στο εργαστήριο, εξετάζονται για ορισμένα γενετικά νοσήματα, ώστε τελικώς να μεταφέρονται στη μήτρα μόνο τα υγιή.

  • Προστασία της γονιμότητας από ασθένειες, όπως π.χ. ο καρκίνος. Αν πρόκειται να ξεκινήσετε μια θεραπεία κατά του καρκίνου, που μπορεί να βλάψει τη γονιμότητά σας -όπως ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία- η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια καλή επιλογή για διατήρηση της γονιμότητάς σας. Η γυναίκα μπορεί να συλλέξει και να καταψύξει ωάρια πριν από τη θεραπεία της, ώστε να τα χρησιμοποιήσει μεταγενέστερα. Εναλλακτικά, τα ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν άμεσα με το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου ή ακόμα και με δότη εάν το επιθυμεί, ώστε να κρυοσυντηρηθούν ως έμβρυα για μελλοντική χρήση. Ο άντρας αντίστοιχα μπορεί να κρυοσυντηρήσει σπερματοζωάρια πριν ξεκινήσει το θεραπευτικό σχήμα.

  • Γυναίκες που δεν έχουν λειτουργική μήτρα ή η εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο στην υγεία τους. Οι γυναίκες αυτές μπορεί να επιλέξουν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέσω της “παρένθετης μητέρας”. Στην περίπτωση αυτή, τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου, όμως, τα έμβρυα που προκύπτουν τοποθετούνται στη μήτρα της “παρένθετης μητέρας”, όπου και θα αναπτυχθεί το έμβρυο μέχρι τη γέννησή του.

Ακεσώ Έμβρυο a.r.t.

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ-Παρ 07:00 - 15:00
Σαβ 08:00 - 14:00