Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ωοθηκική Διέγερση

Εάν χρησιμοποιήσετε τα δικά σας ωάρια κατά τη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία με ειδικές συνθετικές ορμόνες.  Οι ορμόνες αυτές είναι φάρμακα, που βοηθούν τη διέγερση των ωοθηκών σας, ώστε να παραχθούν αντί για ένα περισσότερα ωάρια.

Κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, o μεγαλύτερος αριθμός ωαρίων είναι απαραίτητος ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής των καλύτερων εμβρύων που θα προκύψουν, αλλά και κρυοσυντήρησης-διατήρησης και χρησιμοποίησης των υπεράριθμων εμβρύων σε μελλοντικό χρόνο.

Ποια φάρμακα χορηγούνται για τη διέγερση των ωοθηκών:


  • Φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών. Μπορεί να λάβετε ενέσιμα φάρμακα, τα οποία περιέχουν φυσικές ορμόνες που προκαλούν διέγερση των ωοθυλακίων. Αυτά είναι: η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η ωχρινοτρόπος (ωχρινοποιητική) ορμόνη (LH) ή ένας συνδυασμός και των δύο. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην παραγωγή πολλών ωαρίων.

  • Φάρμακα για την ωρίμανση των ωοκυττάρων. Όταν τα ωοθυλάκια είναι έτοιμα για την παραγωγή ωαρίων - μετά από 9 έως 14 ημέρες - θα λάβετε χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), ώστε να ευοδοθεί η τελική ποιοτική ωρίμανση των ωαρίων.

  • Φάρμακα για την πρόληψη της πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν το πρόωρο "σπάσιμο" των ωοθυλακίων, που περιέχουν τα πολύτιμα ωάρια και εξασφαλίζουν τη διατήρησή τους έως την ωοληψία.

  • Φάρμακα για την προετοιμασία της μήτρας. Στο στάδιο της λήψης των ωαρίων και πριν από τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να λάβετε συμπλήρωμα προγεστερόνης, κορτιζόνη κ.τ.λ., δηλαδή σκευάσματα που βοηθούν τη μήτρα να γίνει πιο δεκτική στην εμφύτευση του εμβρύου.

Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει αναλυτικά ποια φάρμακα θα χρειαστείτε και γιατί, ενώ το νοσηλετυτικό προσωπικό, θα σας ενημερώσει πλήρως για τον τρόπο χρήσης τους και θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να παρέχει όποια πρακτική βοήθεια χρειασθείτε.

Εξετάσεις που απαιτούνται στην Ωοθηκική Διέγερση

Η διαδικασία της διέγερσης των ωοθηκών διαρκεί συνήθως έως δύο εβδομάδες. Κατά το διάστημα αυτό, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα με τον ασφαλέστερο τρόπο, διενεργούνται ανά 2-3 ημέρες απλές αλλά απαραίτητες εξετάσεις παρακολούθησης της θεραπείας.

Οι συνήθεις εξετάσεις είναι:


  • Το σπέρμα αποψύχεται λίγες ώρες πριν από τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ώστε να είναι έτοιμο προς χρήση.

  • Αιματολογικές εξετάσεις: Βοηθούν στη μέτρηση της ορμονικής ανταπόκρισης του οργανισμού σας στα φάρμακα (π.χ. αν τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται παράλληλα με την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, ενώ τα επίπεδα της προγεστερόνης παραμένουν σταθερά).

Κάποιες φορές, ο κύκλος τη εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα πρέπει να διακοπεί πριν από τη λήψη των ωαρίων. Οι ιατρικοί λόγοι που μπορεί να επιβάλλουν κάτι τέτοιο, είναι:


  • Ανάπτυξη μικρού και εντελώς ανεπαρκούς αριθμού ωοθυλακίων, επειδή οι ωοθήκες δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην αγωγή διέγερσης.

  • Πρόωρη ωοθυλακιορρηξία, παρόλη την αγωγή πρόληψής της.
  • Ανάπτυξη πολύ περισσότερων από τα αναμενόμενα ωοθυλάκια και υπερβολική αύξηση των οιστρογόνων, γεγονός που προκαλεί τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών.

  • Άλλα ιατρικά θέματα.

Η διακοπή ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, λόγω πολύ φτωχού αποτελέσματος ή κινδύνου ωοθηκικής υπερδιέγερσης, δεν σημαίνει και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας να επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την επίτευξη εγκυμοσύνης και γέννηση ενός υγιούς νεογνού.

Το ιατρικό επιτελείο του κέντρου θα σας εξηγήσει αναλυτικά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν και θα σας προτείνει τις θεραπευτικές επιλογές, που μπορούν να εφαρμοσθούν στο άμεσο μέλλον, ώστε να συναποφασίσετε και να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα. Είναι πιθανό να χρειασθεί αλλαγή πρωτοκόλλου θεραπείας, χρήση άλλων φαρμάκων, αναπροσαρμογή δοσολογιών, διενέργεια συμπληρωματικών εξετάσεων ή εξέταση εναλλακτικών λύσεων, όπως η χρήση δανεικού γεννητικού υλικού. Είναι βέβαιο, πως στη θεραπευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, υπάρχουν πολλαπλά "όπλα" και λύσεις που μπορούν να εφαρμοσθούν εξατομικευμένα, ανάλογα με τα συγκεκριμένα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν.

Ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας κάθε περιστατικού βρίσκεται στον πυρήνα της ιατρικής προσέγγισής μας, και μόνο έτσι επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο.

Ακεσώ Έμβρυο a.r.t.

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ-Παρ 07:00 - 15:00
Σαβ 08:00 - 14:00